Необятната Аляска

Пътуване до Аляска
1 Flares Facebook 1 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 1 Flares ×

Започвам една поредица /да видим до кога ще ми стигнат силите/. Мислех да я озаглавя “Десет места, които искам да посетя”. После се замислих защо 10 а не 20 или примерно 120. Е нека са 1000. Накрая реших да не слагам точна цифра. Нека поредицата статии да се казва “Всички места, които искам да посетя”

Първото което се сетих е Аляска. Ако имам време и възможност бих обикалял из тази земи.
И така дами и господа Аляска!

10 значими факта, които може би не знаете за Аляска

– Името Аляска произлиза от алеутски и означава „голяма страна“
– Аляска е продадена от Русия на САЩ на 18 октомври 1867 г.
– Сумата за продажбата по тогавашния курс е била 7,2 млн долара или приблизително $1.67 млрд. по днешен курс на долара.
– Едно от най-мощните земетресения регистрирано на планетата е именно там – с магнитуд 9,2 по Рихтер
– Това е най-големия американски щат с обща площ 1 477 261 км²
– Столица на Аляска е град Джуно
– Най-големите градове, освен столицата са Анкоридж и Феърбанкс
– Преброеното през 2003 година население е 626 932 души
– Аляска е един от двата щата, които са отделени и не граничат с останалите.
– Аляска е едно от местата с най-малка населеност и с най-девствена природа /за сега/
Аляска

2 любопитни факта, които може би не знаете

Аляска е отдадена под наем, а не е продадена.

Огромната територия не е продадена окончателно в истинския смисъл на думата. По-скоро е отдадена под наем, като срокът на договора е бил 100 години. Реално излиза, че Русия е трябвало да си върне тази земя през 1968 г. Почти в разгара на студената война.

Обаче и до днес Русия не поставя въпросът за връщането. Естествено никой не знае цялата истина, но се твърди, че вина за това има едно доста глупаво решение на таваришч Ленин. Последния анулира всички дългове, вземания и договори, сключени от правителствата преди него. Това се случва след Октомврийската революцията, като Ленин е решил да почне на чисто, но явно сметките му се оказват грешни спрямо Аляска. Дълговете на царска Русия са били по-големи от вземанията и по-този начин Ленин е искал да излезне на плюс, но по този начин е анулирал и сделката по връщането.
Каква невероятна футболна драма, както би възкликнал някой…

Всъщност Аляска е подарена.

Ако трябва да сме точни, това е може би най-доброто определение. Подарена е защото Русия не е получила и една копейка. Тези 7,2 милиона долара е трябвало да бъдат преведени на Русия под формата на златни кюлчета. Корабът „Оркни“, натоварен с цялото злато потегля в посока Санкт Петербург.

Така и не стига до там обаче. Част от моряците решават да окупират кораба и да откраднат златото. Представа си нямам къде са щяли да отидат с него, но алчността човешка няма граници. На кораба се разразява истински бунт между „пиратите“ от една страна и капитана и другите моряци от друга. Какво точно е станало не се знае, обаче се твърди, че корабът потъва на 16 юли 1868 година някъде в Балтийско море. Истинска драма.

Защо искам да посетя Аляска

– Заради северното сияние.
Северно сияние
Това чудо на природата е неописуемо нито със снимки нито с видео. Мисля, че е едно от най-вълнуващите места на малката ни планета.
– Заради природата.
Красотата на горите, заледените планини и ледената пустош е смайваща. Може би най-вълнуващото и интересно приключение, което бих желала да опитам е “През Аляска с влак”.
Това представлява девет дневно приключение из най-дивите и прекрасни места на това кътче от планетата. Недокоснато от цивилизацията и модернизацията. Без притеснения и излишно бързане, там сякаш времето е спряло. Просто искам да стегна куфарите и да се гмурна в това пътуване.

– Заради хората там.
Все още могат да бъдат видени коренните жители. Индианци и заселници от преди стотици години, които живеят според своите обичаи и традиции.

1 Flares Facebook 1 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 1 Flares ×

Вашият коментар