Как да купим части за своя употребяван лаптоп

лаптопи 2ра ръка
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Ъпгрейд на употребявани лаптопи и компютри

Всички знаем, че когато компютърът се развали, обикновено се подменя някой компонент и нещата се оправят. Разбира се, нужни са средства, но като изключим това, нещата се оправят лесно и бързо, като цената в повечето случаи е поносима. Ако разбирате малко от хардуерна поддръжка може да се справите и сами с ъпгрейда, което ще ви спести разходи за
сервизното обслужване. Така ще вдъхнете и нов живот на вашия употребяван компютър, вместо да купувате нов.

Нещата при лаптопите втора ръка обаче не седят точно така. Една доста малка част от компонентите за лаптопи са съвместими с много модели и се държат в наличност в магазините на търговската мрежа. Единствените части за употребявани лаптопи, които са лесно заменяеми и са на цени, като тези на настолните им събратя са твърдите дискове и RAM паметите, донякъде и процесорите. Средно е положението при матриците, които в доста случаи могат да се намерят лесно и на сравнително нормална цена, основно при по-масовите модели лаптопи. Зарядните за лаптоп, поради по-простото си устройство, също се предлагат от доста производители под формата на заместители и универсални зарядни и закупуването на ново зарядно не представлява чак такъв проблем.

Всички останали компоненти обаче, са уникални за модела и марката на ноутбука и в много редки случаи са заменяеми с такива от други модели. Поради тази специфика, този хардуер не се предлага масово в търговската мрежа и обикновено се купува с поръчка от оторизиран сервиз на съответната марка, като цените са доста високи. В много случаи, цената на един оригинален компонент може да надвиши половината от цената на машината, понеже така или иначе той вече се котира като употребяван лаптоп и цената му е спаднала. Типичен пример е дънната платка.

Към тези дефицитни части спадат инвертори на подсветката, батерията на лаптопа, клавиатурата, тъчпада, дънната платка, видеокартата, лентовия кабел на матрицата, различни преходници и кабелчета, букси, в които се включва зарядното ви и т.н. Някои от тези части са на пръв поглед незначителни, но без тях новия или употребяван лаптоп не може да функционира нормално. Ако решите да си набавите някоя от тези компоненти с поръчка, ще платите доста и ще чакате няколко седмици да Ви я доставят.

За пример ще дам инвертора на подсветката на лаптопа. Поради спецификата му, често се случва той да изгори. Лаптопът работи, но екранът не свети и виждате образ много трудно, само като се вгледате внимателно. В същото време и матрицата е изправна, но лампата й не може да се включи заради проблемния инвертор. При това положение, имате работещ ноутбук, който не можете да използвате заради една малка платка. Ако постъпите по стандартния начин и се обърнете към оторизиран сервиз, обслужващ производителя на Вашия лаптоп, ще чакате доста време да Ви доставят инвертор и цената няма да бъде никак ниска. Отделно ще платите и да Ви го монтират.

Как все пак да търсите?

По-разумният вариант в такива случаи е да потърсите съответната част втора употреба. Ако успеете да я намерите, цената ще бъде много по-ниска и няма да чакате толкова дълго за доставка. В много сервизи за компютри има голямо количество втора употреба лаптопи, които могат да послужат за донори. Хубавото е, че в на практика ще получите оригинален хардуер, понеже частта е взета от същия модел като вашия.

Като за начало можете да потърсите с Гугъл, като пробвате с модела на лаптопа, името на компонента, а най-добре, ако компонентът е свален, да прочетете от него точния му модел или продуктовия му номер (P/N), и да потърсите директно с него. Ако компонентът присъства на сайта на някоя компютърна фирма, търсачката ще Ви върне съответните резултати. Ако все пак не намерите нищо по този начин, това все още далеч не значи, че частта не е налична никъде. Не всички компютърни фирми качват на сайтовете си наличния хардуер от продаваните лаптопи втора ръка. В такъв случай, най-добре е да потърсите фирми, които продават компоненти за лаптопи втора употреба и да им напишете по едно запитване или e-mail.

Лично моята история е, че подмладих моя застаряващ Hewlett Packard DV9000, закупен от Интерсервиз-20, като му купих 60Gb SSD и 4 Gb RAM от същата фирма.

Желая ви успех.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Вашият коментар