Ефективна борба с въшки и бълхи чрез дезинсекция

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 0 Flares ×

Борбата с вредни и досадни насекоми се нарича най-общо с понятието дезинсекция. Това буквално означава изтребване на насекоми, чрез професионални методи като пръскане с химикали, обгазяване, поставяне на лепливи капани и други. Ако вашия дом, вила, сграда или друго място на обитание е нападнато от вредни насекоми е хубаво да се обърнете към професионална фирма, която извършва дезинсекция на място. Повечето такива фирми са специализирани в ДДД дейности /дезинфекция, дезинсекция и дератизация/ и ще могат да ви консултират. Но преди да ги потърсите ви предлагам кратък материал, който да ви осведоми за най-често срещаните насекоми – вредители. Това са въшките и бълхите.

Дезинсекция и борба с въшки

През последните 10 – 15 години се наблюдава увеличаване на опаразитяването с главови въшки, т.е на въшливостта.
Това явление се наблюдава не само в нашата страна, но и в повечето страни на света.
Предполага се, че то се дължи на пропуски в личната и обществената хигиена, на интензивното развитие на туризма и увеличаването на контактите на големи групи от населението на обществени места в транспортни средства и др.

Важно е също, че следвоенните поколения не познават въшките или ги познават недостатъчно добре и не допускат, че могат да се появят в техните семейства, поради което не вземат мерки и създават условия за по широкото им разпространение.

Какво представляват въшките ? Те са кръвосмучещи насекоми, паразитиращи по хората и по животните с постоянна телесна температура, върху които прекарват целия си живот.
Те се специализират често върху определена част от тялото на гостоприемника. Гостоприемника за тях е единствената им среда на живот и единствения им враг.
По хората паразитират, дрешната, срамната и главовата въшка.

Те са известни с тяхната здрава покривка на тялото, факт е че насмуканата въшка може да издържи натиск от 500 г, а гладна около 1300 г., също така рефлексът за задържане върху коси и тъкани и способността им да залепват яйцата си към косми или тъканни влакна с помощта на секрет, който женските отделят от специални жлези.
Главовата въшка живее в окосмената част на главата, но когато паразитите са много, могат да се видят и по гърдите, подмишниците, брадата, мустаците, миглите, веждите.
Женската снася яйцата си ( гниди ) в основата на косама, като ги залепва много здраво.Това става най – често нощем, когато човек е по – спокоен.

Откриването дори и на 1 гнида, означава че е на лице опаразитяване, трябва да се вземат незабавно мерки. Най- много гнидите в тилната област зад ушите, но при силно опаразитяване се намират по всички части на главата.

Излюпената въшка е белезникава, почти прозрачна и трудно се открива на косата. Около час по – късно тя е в състояние да смуче кръв.
След като се нахрани става червена, после по късно потъмнява, в зависимост от степента на преработка на кръвта.
Въшките се хранят единствено с кръв, която смучат с помощта на хоботче, разположено в предната част на тялото.
Те поемат кръв по няколко пъти на ден (от 5 до 15 пъти по различни данни).

Всички видове въшки преминават от един човек на друг само при контакт и главовата не прави изключение.
Интересното е, че не всички хора са привлекателни за въшките и в едно семейство се забелязва че не всички имат, а само отделни членове се опаразитяват, когато има такъв момент.
Много спорен въпрос е какви коси обичат въшките – дълги или къси.

Ние сме свидетели, че въшките се срещат у хора с различна дължина на косата, като предпочитанието е към тези при които хигиената не е на необходимото равнище.
Въшки могат да се видят върху възглавници, спално бельо, облегалки, кресла, дивани, училищни чинове и др. но те не представляват опасност за опаразитяване на околните, тъй като са или болни или умрели.

Въшките предизвикват силен сърбеж по главата, вредата която нанасят на хората е свързана главно с безпокойството, което предизвикват при кръвосмучене.
На местата на ухапване след няколко часа се появява уплътнение и сърбеж вследствие дразненето на нервните окончания от слюнката на паразитите.
При тежко опаразитяване с въшките е възможно да се получат, гнойни възпаления,а при чуствеителни хора и повишаване на температурата.
Борбата срещу въшките включва мерки, които целят предпазване от опаразитяване и мерки с които се цели унищожаване.
Унищожаването на главовите въшки и срамните става главно с помощта на инсектициди.

Препарата се нанася върху косата или другите окосмени части на тялото до пълното им омокряне.
Главата се завързва с кърпа за 1 2 часа и след това обработените участаци от тялото се измиват с топла вода и сапун или шампоан.
При обработка на косата, трябва да се внимава препаратът да не попада в очите, устата или носа. Не трябва да се забравя и обработките на шапки, кърпи, шалове, перуки, което се извършва с прахообразни препарати.

Трябва също така да се направи и обработка на помещенията, леглата и принадлежностите.

Дезинсекция и борба с бълхи


Бълхите са безкрили кръвосмучещи насекоми, които са разпространени по цялото земно кълбо и наброяват повече от 1500 вида. Те паразитират по животните с постоянна телесна температура и по човека.

Най- разпростанена у нас в населените места през последните години са котешката бълха ( Ctenocephalides felis ) и по рядко – кучешката ( C.canis ) и човешката ( Pulex irritans. ).
Котешката бълха се среща главно в мазетата на жилищните сгради, необитаемите постройки и складовите помещения. Това се дължи на увеличения брой безстопанствени котки и кучета и на неспазването на някои санитарно-технически и санитарно-хигиенни изисквания, като достъпност на приземните помещения за котки и кучета и подържането на лоша хигиена в тях.
Необезпокоявани от никого на тези места котките и кучетата се размножават и създават биотопи на бълхи.Нещо повече, не са редки случаите, когато възрастни хора или деца укриват и хранят котки и кучета в мазетата, с което косвено благоприятстват за разпространението на бълхите.

Бълхите са не само досадни със своите ухапвания, те имат голямо епидемиологично значение като преносители на редица тежки инфекциозни заболявания, като чума, туларемия и ендемичен петнист тиф.От бълхи по плъхове и мишки в градовете са излориани причинителите на псевдотуберкулоза, листериоза, еризипелоид, коремен тиф и антракс.
Котешката и кучешката бълха пренасят яйцата на цестодите (тении).

При поглъщане на такива бълхи (при лизане на козината) може да се предизвика цестодна инвазия на гостоприемника.
Възрастните бълхи са дребни средно 2 – 4 мм, тъмни безкрили насекоми със странично сплеснато тяло.Покрити са с множество шипчета насочени назад, което им позволява да се движат свободно в козината на гостоприемника.

Жизнения цикъл на бълхите има четири фази : яйце, ларва, какавида и имаго.
Женската бълха, снася многократно от 3 до 10 яйца в почвата или общо няколко стотин.
Още места където може да снася са по захврълени дрехи, в колибките на малките кучета и котки и др.
През зимата в неотоплени места бълхите остават в пашкула до затопляне на времето. Спящата какавида е чувствителна на вибрации. Това е една адаптация, изразяваща се в забавяне на излюпването на имагото до появата на гостоприемник.

Ако не се осъществи тази вибрация, не става и излюпването на бълхата.
Ето защо при първото влизане на гостоприемник (котка или човек) в помещение, в което са се развили бълхи, те масово се излюпват и нападат.При благоприятни условия температура от 18 * С целия цикъл на развитие може да завърши до 3 – 5 седмици.

Възрастните бълхи може да живят без да се хранят и без да се размножават няколко месеца.
За съзряването на яйцата е нужно женските да смучат кръв известен период от време от своя гостоприемник. Често те поемат повече кръв, отколкото може да се събере в стомаха им, поради което тя се отделя несмляна през аналниа отвор.

Бълхите се хранят няколко пъти в денонощието.

За провеждането на ефикасна борба срещу бълхите е необходимио преди всичко да се премахнат условията, които благоприятстват тяхното размножаване и разпространение, а именно : да се поддържа чистотата в жилищните сгради и обществените места, да се отстраняват всички отпадъци, в които биха могли да се развъждат бълхи, да се поставят мрежи на прозорците и затварят вратите на приземните и таванските етажи за спиране на достъпа на безстопансвените животни, да се регулира числеността на техните гостоприемници и навреме да се ликвидират създадените развъдни места.

За борба срещу бълхите се прилагат главно инсектициди.

За унищожаването на бълхите в сградите може да се приложи някои препарати, които предлагаме от www.vreditel.bg ( отдел насекоми ).
Примерни професионални препарати: ЕКТОМИН, К-ОТРИН СК 25, БАНДИТ 10 ЕВ, АЙКЪН 10 КС, ПЕРМЕТРИН (специално за домашни любимци)
Трябва да се има в предвид че продължителното използване на един и същ инсектициден препарат бълхите придобиват резистентност. Развитие на устойчивост е отбелязана както при имагото, така и при младите фази, която се предава по наследство до 20 поколения. Поради това е необходимо инсектицидите да се прилагат така, че да се получи пълното им унищожаване в обработения обект.

Обработените помещения могат да се почистят и измият след пълното им проветряване и изсъхване на разтвора, но не и по рано от 2 часа след обработката.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 0 Flares ×