Кога трябва да използвате rel=”nofollow”?

атрибут nofollow за SEO

Въз основа на спецификациите, двата случая, в които трябва да се използва rel = “nofollow” са:
• Когато линка е нещо, което не искате / не можете да одобрите
• Когато линка е предимно с търговски характер

Връзки, които не одобрявате

Типичен пример за линк, който не можете да подкрепите е този, който е поставен на вашия сайт от някой друг. Не правете лоша оптимизация за търсачки! Тя ще навреди на вашият сайт, за да се покаже на челни позиции в търсачките като: Google, Bing, Yahoo, Yandex и др. Колкото по-напред сте в търсачките, толкова по-големи печалби ще имате. Бъдете внимателни в оптимизацията на вашият сайт!

Например, ако имате блог, коментарите в блога се публикуват от вашите читатели. Тези коментари често съдържат линкове. Не е практично да се преглежда всеки линк, който е публикуван на сайта ви. Използването на rel=”nofollow” атрибута в раздел “коментари” на блога ви казва на търсачките, “Хей, не съм прегледал и следователно не може да се гарантира за всяка от връзките, които намираш тук.”

Ето защо, по подразбиране, WordPress (от версия 1.5 нагоре) автоматично настройва rel=”nofollow” атрибута на потребителски-генерираните връзки в “коментари”.

Връзки, които са търговски характер (платени линкове)

Когато съществува връзка на сайта ви, предимно с цел печалба, то тя трябва да е с rel=”nofollow” атрибут.
Казано по-просто: Ако публикувате платени реклами на вашия сайт – рекламни банери, линкове, спонсорирано съдържание, партньорски връзки и т.н. – и връзките ще водят до сайтовете на рекламодателите, трябва да бъдат nofollow.

Това е един от начините да обезкуражите всеки сайт от опит да купи своя път в по-добро класиране за търсaчките чрез плащане на други сайтове за линкове.
Защо да използвате rel=”nofollow”?

От атрибута rel=”nofollow” най-много полза имат трети страни. Търсачките, например, могат да използват информацията, която им дадем за връзките на нашият сайт като улика, че някои връзки може да са с ниско качество, или с търговски характер, или и двете. След това те могат да използват това знание, за да се подобри качеството на резултатите от търсенето за техните потребители.

И каква е нашата полза?

Като оповестите, кои линкове във вашия сайт са платени и кои не са прегледани, можем да намалим шансовете за търсачките да наказват нашия сайт за публикуване на нискокачествени външни линкове.

Разумно да се приеме, че като прилежно възлoжите rel=”nofollow” атрибута на нашите непроверени, ненадеждни и платени линкове, можете да подобрите вашето SEO и благонадеждността на вашия уебсайт като източник на качествено съдържание.

Ако се нуждаете от оптимизация за търсачки за вашият сайт, можете да се свържете с Web Visuality. Те имат клиенти от цял свят, можете да им се доверите!

Вашият коментар