Как да изберем каска за велосипед?

Каска за велосипед

Вероятно всеки любител за велосипедите е наясно, колко е важна каската. Някой го разбират по трудния и болезнен начин, други са по-предпазливи, а трети четат статии като тази и научават нови неща.

Независимо, къде яздите своето колело, каската е един задължителен аксесоар. Тя трябва да бъде на главата ви, докато отивате с колелото на работа, карате по шосе извън града, наслаждавате се на вело разходка в парка, карате екстремно из гората или дори отивате с децата на детска градина. При последното е задължително да сложите детски каски и на подрастващите на детското столче зад вас.

При изброените ситуации, може да се учудите и попитате, защо пък да слагам каска, докато карам бавно в парка. Да, няма особена логика да си пазите главата, докато карате бавно с приятели, спирате често, почивате на пейките и се наслаждавате на горското спокойствие например в Борисова градина. Всичко това е така, но не забравяйте, че в парка има и други велосипедисти, за чието поведение начин на каране нямате отговорност и не може да им въздействате. Един челен или страничен удар с друг колоездач може да ви донесе много неприятни травми, дори вие да се движите пределно бавно и спокойно. Освен това, за да стигнете до парка ще трябва да преминете по няколко десетки улици и със сигурност да пресечете натоварено кръстовище. Имайте предвид, че точно в почивните дни и уикендите стават доста повече катастрофи и инциденти между МПС и велосипедисти. И за съжаление вината повечето пъти e на колоездачите, защото това че са по-мобилни и бързи в началото ги кара да карат много непредпазливо и рисково. А сякаш те не съзнават, че при всякакъв сблъсък те са по-слабата страна.

Тогава на помощ идват предпазните аксесоари като каски, протектори на гърба, маски за лицето и очила, наколенки и ръкавици.

В градска среда носенето на велосипедна каска също е задължителна, както и при екстремното каране в планината. З вашата глава няма значение, дали ще се ударите в дънер на дърво или в уличен стълб. Винаги си предпазвайте и останалите части на тялото като ръцете например. Дори при леко падане, първото нещо което ще ужулите са дланите. За това ще видите много колоездачи, които по тази причина носят ръкавици и каска. Ако вече сме ви убидили в ползата от носенето предпазни следства, може да изберете своята нова каска от тук.

Видове каски

На пазара при аксесоарите за велосипеди се предлагат основно няколко вида каски:

1. Детски каски за деца от 2 до 12 години, като размерите са в няколко категории за най-малките, средно големи деца и тийнейджъри.
2. Каски за възрастни, като според дизайна може да си изберете за мъж или жена. Тези каски са за любители и предпазват само горната част на главата. Не предпазват брадата, ушите и лицето. Подходящи са само за колоездене в парка или къси и ненатоварени градски дистанции.
3. Професионални каски за райдъри, които участват в професионални или импровизирани състезания. Обикновено такива каски са цели и предпазват цялата глава, от брадата, през ушите до темето. Много често се комбинират с маска и очила. По този начин се предпазва от нараняване цялата глава и лицето.

Всички видове каски са изработени от здрав материал, като професионалните се отличават с още по-голяма здравина и устойчивост на удари, заради тяхното предназначение. Почти всички модели имат необходимите закопчалки, за да се захванат здраво на главата ви. При избор на каска, съблюдавайте тя да бъде точни размер и да има отвори за проветряване.

Статията е подготвена с любезното съдействие професионална подкрепа на https://bgbike.bg/ – онлайн магазин за велосипеди, аксесоари и части за тях