Как да разбера дали имам нужда от ортопедични обувки?

Признаци, че имате нужда от ортези

Има няколко признака, че може да имате нужда от ортопедични обувки. Тези симптоми включват болка в петата, особено при ходене или упражнения. Те могат да бъдат индикация за плантарен фасциит или тендинит на ахилесовото сухожилие. Те могат да бъдат причинени и от затлъстяване, което оказва силен натиск върху петите. Тези симптоми могат да прогресират с времето, затруднявайки извършването дори на най-елементарните задачи. За тези пациенти ортопедичните обувки могат да бъдат спасение.

Разгледайте ортопедични магазини софия, за повече информация и нужни артикули.

Ако ортезите ви са започнали да се износват, важно е да ги смените. Това е така, защото материалите, които ги карат да работят, започват да се компресират с времето. Без подходяща опора ортезите вече няма да работят ефективно и могат да ви причинят болка. Когато избирате нови ортези, проверете дали пасват на обувките, за които са предназначени. В противен случай те могат да причинят мазоли и суха кожа на краката ви.

Видове ортези

Ортезите могат да се използват за различни заболявания. Помагат за подобряване на мобилността и ефективността на коленните, тазобедрените и глезенните стави. Те също могат да помогнат за предотвратяване на падания по време на дейности. Тези устройства са персонализирани за специфичния размер и форма на тялото на пациента. Походката на човек също може да повлияе на ефективността на ортопеда.

Има няколко различни материала, използвани за производството на ортези. Някои от най-популярните са полиуретаните и омрежените полиетилени. И двата материала са издръжливи и имат ниско специфично тегло, което ги прави идеални за ортези, които намаляват стреса и натиска върху възпалените места. Те могат да бъдат формовани, за да паснат на стъпалото, или върху гипсов отпечатък. И двата материала са проектирани да се носят върху подметката и се простират отвъд топката на стъпалото, за да включват пръстите.

Ортезите често се използват в спорта за подобряване на атлетичните постижения чрез увеличаване на трансфера на енергия между стъпалото и тялото. Например специални обувки по поръчка се използват от спортисти, които участват в многопосочни спортове. Ортезата с един размер за всички може да не е необходима при сериозни заболявания на краката, но ако имате конкретен проблем с краката си, важно е да посетите ортопед за персонализирана ортоза.

Получаване от ортопед

Преди да получите ортопедична обувка, ортопед ще трябва да измери крака ви. Той ще направи обстоен преглед и ще направи 3D изображения на вашето стъпало. Може също да ви наблюдава как ходите и да забележи как се движи кракът ви. Ортопедът ще използва тези изображения, за да създаде персонализирана форма на вашия крак. След това той ще превърне тази форма в ортопедична обувка по поръчка.

Ортезите са отличен начин за подобряване на комфорта на краката. Те осигуряват опора на свода и подравняват глезена и краката ви. Те могат също така да осигурят неплъзгащи се подметки, за да предотвратят падане. Ортопедът ще предпише ортопедични средства за вашето специфично състояние на краката.