За какво помага медитацията

Видове медитация
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Медитацията е наистина много древна традиция, която се практикува в култури по целия свят, за да сътвори усещане за спокойствие и вътрешна хармония. Медитацията е по-малко свързана с вярата, а повече с промяна на съзнанието и намирането на осъзнатост и постигане на мир.

В днешни дни всички имат все по-голямата нужда от намаляване на стреса от натоварените си графици и сложният живот и затова медитацията става все по- популярна.
Въпреки че няма правилен или грешен начин за медитация, важно е да намерите практика, която отговаря на вашите нужди и допълва вашата личност.

6 популярни вида медитация:

  • медитация на вниманието
  • духовна медитация
  • фокусирана медитация
  • медитация за движение
  • мантра медитация
  • трансцендентална медитация

1. Медитация на вниманието

Медитацията на вниманието произлиза от будистките учения и е най-популярната техника на медитация на Запад. Този тип медитация е добър за хора, които нямат учител, който да ги напътства, тъй като може лесно да се практикува сам.

2. Духовна медитация

Духовната медитация се използва в източните религии като индуизма и даоизма, но и в християнската вяра. Етеричните масла обикновено се използват за засилване на духовното преживяване – тамян, смирна, мъдрец, кедър, сандалово дърво. Духовната медитация може да се практикува у дома или в място за поклонение.

3. Фокусирана медитация

Фокусираната медитация включва концентрация, използвайки някое от петте сетива. Например, можете да се съсредоточите върху нещо вътрешно, като дъха си, или можете да внесете външни влияния, за да помогнете да съсредоточите вниманието си. Този подход се използва често от всеки добър психотерапевт.

4. Медитация за движение

Въпреки че повечето хора мислят за йога, когато чуят медитация за движение, тази практика може да включва ходене през гората, градинарство, чигонг и други нежни форми на движение. Това е активна форма на медитация, при която движението ви води.

5. Мантра медитация

Мантра медитацията използва повтарящ се звук, за да изчисти ума. Това може да е дума, фраза или звук. Няма значение дали вашата мантра се говори високо или тихо. Това ви позволява да изпитате по-дълбоки нива на осъзнатост.

6. Трансцендентална медитация

Трансценденталната медитация е най-популярният вид медитация по света и е най-научно изследвана. Тази практика е по-адаптивна от медитацията на мантра, като се използва мантра или поредица от думи, които са специфични за всеки практикуващ.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×