Как да намерим качествени тапицерски услуги

тапициране на мебели

Когато говорим за качествени тапицерски услуги се замисляме какво всъщност включва това понятие. За по–голямата част от клиентите, това представлява единствено подмяна на старата тапицерия. Това мнение не е погрешно, но не е и пълно. Този вид тапицерски услуги могат да бъдат класифицирани в няколко разряда. Без значение към кой точно спада, всяка една от услугите се извършва от опитен майстор.

В първия основен разряд се включват дейностите по подготовката на същността на услугата. Започва се с премахване на старата тапицерия от столовете, дивана, матрака или друг вид мебел. За да не се прекъсва работния процес, предварително се приготвят всички необходими материали за бъдещото тапициране. Това могат да бъдат дамаска, еко или естествена кожа, плюш, пух, вата и други материали за декориране или пълнеж. Лепилото, което се използва за подмяната на старата дамаска е специално. Предметът, който ще бъде обновен се приготвя за процеса от някой работник.

Обикновено, специалисти или майстори следят процеса за допускане на нелепи грешки. В първия разряд на предлаганите и изпълнявани тапицерски услуги влиза практикуването на различни методи за премахване на старата тапицерия от мебелите и изработката на различни видове кантове и шевове. Всеки майтор, който твърди, че може да изпълнява качествени тапицерски услуги трябва да бъде наясно с имената на материалите, които се използват за претапицирането. Необходимо е познание и наличие на всички необходими уреди и приспособления за извършване на тапициране. Във втория разряд услуги влизат кроене на материали, чертаене на скици, самото претапициране и зашиване с помощта на специална шевна машина.

Майсторите трябва да бъдат запознати с процеса на опъване на мрежа под пружинната основа и разстилане на вата под конкретната пружина. Ако се допуснат дефекти по време на изпълнение на услугата, работниците ги поправят. Където е необходимо, мебелите се пребоядисват. За да се извършва качествено тази дейност, заетите в сферата на тапицирането трябва да бъдат добре запознати с всички инструменти и устройството на всеки вид мебели или матраци.

Вдъхването на живот на старите мебели не е лесна задача. Майсторите в областта на извършването на тапицерски услуги знаят как да оставят доволни своите клиенти