Nokia 6300 – баланс между дизайн, цена и качество

nokia 6300

Моделът Nokia 6300 е преродено копие на бестселъра Nokia 6100, който се появи на пазара в началото на 2003 година. Основната разлика между двата модела е намаляването на дебелината на корпуса и промененият дизайн.

Стандартен пакет на телефона и какво ще получите про покупка на този апарат:

* Телефон
* Батерия BL-4C
* Стерео говорители HS-47
* Чип-карта microSD 128 MB
* Инструкция за употреба
* Програмно CD

Общи впечатления

Апаратът е с размери 106.4 х 43.6 х 13.1 мм. Дебелината на корпуса от 13.1 мм. е максималната, в областта на дисплея, в зоната на клавиатурата дебелината е 12 мм. Телефонът тежи 94 гр. Единственият страничен бутон на телефона е този за регулиране на силата на звука, който е преместен отдясно. В долната част на корпуса е разположен изходът за miniUSB, който е снабден с пластмасово капаче. Пак там се намират и изходите за стерео слушалки (2.5 мм.) и за зарядното устройство.

Потребителската аудитория на Nokia 6300 е подобна на тази при Nokia 6100. Моделът е универсален, купува се както от мъже, така и от жени, като мъжката част преобладава.

Компанията е взела предвид потребителските оплаквания от качеството на пластмасата, от която е изграден корпусът и в Nokia 6300 за пръв път при продукт от тази класа се използват метални части. Метални са задният капак и лицевият панел. До момента няма предвидени други цветови решения, освен комбинацията от черна пластмаса и метал.

Качеството на пластмасовите части е добро. Пластмасата е гланцирана, но няма да забележите драскотините и следите по корпуса ако не се вгледате отблизо. Следи по металните части се появяват след първата седмица употреба, но и те не са твърде забележими. Всичко за апарата може да прочетете в официалния сайт на Nokia тук

Общи впечатления за nokia 6300

Клавиатура, дисплей и батерия

Клавиатура

Ергономичните качества на цифровата клавиатура са на средно ниво, тя не създава сериозни проблеми, но и не е твърде подобрена. Бутоните са пластмасови и дизайнът им малко изостава от нивото на общия изглед на апарата. Подсветката е синя, равномерна и символите се разчитат лесно в различни условия.

Блокът на функционалните бутони е отделен от цифровата клавиатура и е разположено непосредствено под дисплея. Бутоните са от гланцирана пластмаса и са удобни, особено навигационният бутон.

Дисплей

Дисплеят е най-големият плюс в този модел. Той е QVGA и изцяло копира този на Nokia 6131, цветовете са ярки и контрастни. Разделителната му способност е 240 х 320 пиксела, размер 31 х 42 мм. Възпроизвежда до 16 млн. цвята по технология TFT. На силна слънчева светлина се вижда добре, въпреки лекото избледняване на цветовете. Максималният брой на изписващите се на дисплея редове е от 9 нагоре, в зависимост от размера на шрифта и на приложенията, плюс три служебни реда.

Батерия

Батерията е литий-йонна BL-4C с обем от 760 мАч. Производителите гарантират до 3.5 часа работа в режим на разговор и до 330 часа в режим на очакване. При .1.5 часа разговори и 3 часа слушане на музика апаратът издържа около 2 дни. Батерията се зарежда напълно за по-малко от 2 часа.

nokia 6300 ревю

Памет, интерфейс и телефонна книга

Памет и интерфейс

Слотът за чип-картата microSD се намира от лявата страна на корпуса, апаратът поддържа “гореща” замяна на картите. Обемът на картата е 128 MB. Самият телефон има 9 MB вградена памет.

Интерфейсът на телефона се управлява от S40 3D Edition. Апаратът позволява да използвате бърза навигация с цифрови комбинации, както и гласови команди. Гласовите команди могат да се приложат само за определени в настройките функции. Разпознаването на командата се активира със задържане на бутона Имена.

При набиране на текст можете да се възползвате от системата Т9. Въвеждането на текста може да бъде на език, различен от този на интерфейса, като езикът се сменя лесно и по време на писане.

Телефонна книга

В паметта на апарата можете да запазите до 1000 имена. Този брой е максимален и не се влияе от това, колко данни въвеждате към всяко име.

Всеки запис включва до 5 телефонни номера (можете да маркирате вида на номера – основен, мобилен, домашен, служебен, факс). Минималният обем на записа е име (с или без фамилия) и един номер, като останалите параметри могат да бъдат въведени по-късно посредством менюто за редактиране. Разполагате и с полета Formal name и Nickname, както и с такива за рождената дата. Към всяко име можете да прикачите снимка, видео-клип и определена мелодия.

Като допълнителни данни към номера можете да прикачите e-mаil адрес, адрес, текстова бележка, име на компанията, длъжност. Имате възможност да въведете и USER ID, което ще ви даде информация дали абонатът от списъка ви в момента е достъпен.

Камера

Обективът на 2-мегапикселовата камера CMOS е разположен отзад на корпуса, до изхода на основния високоговорител. Качеството на получените снимки е на средно ниво. При слабо осветление камерата отказва да работи нормално, увеличава времето на експозицията и всяко едно движение на снимания обект излиза на снимката като размазано петно. Светлината може да бъде твърде слаба за възможностите на камерата дори денем на открито. Качеството при снимане на закрито е още по-лошо. Най-добри резултати се постигат на ярка слънчева светлина.

Апаратът поддържа следните формати на снимките:
” 1600 x 1200;
” 1280 x 960;
” 800 x 600;
” 640 x 480;
” 320 x 240;
” 160 x 120.

Двата минимални формата са предвидени за създаването на скрийнсейвъри за дисплея. Получените файлове са JPEG, като можете да избирате между три нива на качество – основно, нормално и високо. Като се имат предвид възможностите на самата камера можете смело да използвате високо качество за всички снимки.

Звукът при снимане може да бъде изключен. Разполагате с цифрово увеличение, което обаче губи смисъла си заради качеството на снимките. За сметка на това можете да запазите файловете както в паметта на апарата, така и в чип-картата.
Телефонът предлага няколко ефекта, които можете да приложите върху получените снимки – False Colours, Greyscale, Sepia, Negative и Solarize.

Има и режим на бързо снимане, като камерата прави до 3 снимки наведнъж. Настройките и за трите са едни и същи. Можете да ползвате и таймера за самоснимане.

Апаратът позволява да записвате видео-клипове във формат 3GP. Форматът им може да е 128 х 96 пиксела или 176 х 144 пиксела. Качеството на записа също е на три нива. Можете сами да ограничите продължителността на записа, в противен случай тя ще зависи само от свободната памет на телефона. За видео-файловете разполагате със същия комплект ефекти, както при снимките.

Ако този gsm апарат ви е впечатлил, все още може да поръчате Nokia 6300 тук

nokia 6300 снимка отпред

Общи впечатления

Силата на звука на 64-тоналната полифония е добра, сигналът се чува добре в различни условия. Няма оплаквания и относно качеството на връзката. Мощността на вибрацията е на средно ниво и се усеща само, ако носите телефона в джоба си.
МРЗ-плейърът и радиото работят добре, телефонната книга и органайзърът са удобни. Моделът би могъл да бъде снабден и с по-качествен дисплей, но и използваният в случая е един от най-добрите на пазара.

Камерата се вмества в минималните параметри за качество и наличието й в апарата е по-скоро символично.

Въпреки тези забележки, моделът е сполучлив и се очаква да просъществува на пазара поне няколко години. GSM апаратът няма пряка конкуренция в рамките на характеристиките и цената си, която през февруари идната година ще бъде около 350 долара. Ако търсите телефон с качествен дисплей, добри характеристики и съвършен баланс между цена и качество, Nokia 6300 ще ви заинтригува.

Повече актуални модели телефони вижте тук https://www.gsmhit.com/mobilni-telefoni-comcategory310bg