Новогодишното предизвикателство на Миранда

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 0 Flares ×

Коледните пости или да пречистим тялото ума и душата си с края на астрономическата година

Краят на всяка година е повод да си направим равносметка за всичко, което ни се е случило, всичко, което си спомняме, всичко, което сме направили и не сме посмяли или намерили време и сили да направим.

Опитвам се да си направя тази равносметка по време на Коледните пости -време, в което освен, че очистваш тялото си, трябва да обърнеш и повече внимание на душата.

Забелязвам нещо – с всяка следваща година ми е все по-трудно да си спомня в подробности миналата, да спомням си някой значими събития, моменти, в който съм се чувствала щастлива или нещастна, но имам чувството, че някакъв несъществен емоционален и умствен товар ми пречи да осъзнавам всичко, което съм усетила.

Реших, че искам символично да се освободя от всичко, което по някакъв начин ме е ангажирало с несъществени неща през последната година, за да започна новата на чисто и да освободя място за нови мисли и енергии.

В някаква статия прочетох за едно предизвикателство – в продължение на месец всеки ден да изхвърляш по един, два, три предмета от къщата си, в зависимост от броя на дните от старта на предизвикателството. Така на първия в кофата отива една вещ, а на тридесетия или тридесет и първия, съответно тридесет или тридесет и една вещи. Това, разбира се, сериозно ще повиши нивото на порядък в дома ви, но ще ви освободи ли наистина от старата енергия?
Затова аз реших да преобразувам това предизвикателство в следното – в същия ред да се освобождавам от ненужни спомени и вещи с полусантиментална стойност и повиших трудността на задачата, като си поставих за цел да подарявам вещите, на хора, които биха им се зарадвали.

На първия ден подарих дреха, оставена от бивш приятел на човек, който имаше нужда от тази дреха. Загубата не беше голяма и не усетих кой знае какво. На следващия ден изтрих два текста, които съм писала през студентските си години от компютъра, и който пазя, много след като вече не стават за публикуване и не са от интерес, на когото и да било. Избрах двата, които най-малко харесвах.

Започнах обаче да усещам, че когато броят на нещата, от които съм избрала да се лишавам достигне двуцифрено число, ще е доста по-трудно да опазя нещата, към които съм привързана, но нали точно това е идеята. Да се лишим от ненужно ангажиращите нашето внимание спомени и вещи и да отворим повече място за самите себе си.

Утре е шести декември. После седми. И така до Нова година ще съм се лишила от повече от 400 спомена – стари снимки, забравени подаръци и неща, върху които съм работила с искрен ентусиазъм, но повече не ми трябват.
Защо не опитате и вие? Вариантът с вещите, който е оригинален, ще ви помогне да открието допълнително пространство в дома си и да сложите ред в работите си.

Вариантът, който аз избрах, ще ви даде кураж да се сбогувате с преживяванията, които вече не са част от живота ви и да изчистите душата си от връзките с миналото, които вече не са й нужни.

Има и вариант за напреднали. Във всеки ден прощавайте на един човек, който по някакъв начин ви е засегнал. Може да е близък или непознат. Може да ви е разстроил сериозно или просто да ви е ядосал за няколко минути. Няма значение как ще го направите – в мислите си или на живо. Просто тръгнете от някъде, като знайте, че ако направите това вътре в себе си, ще се почувствате по-добре, но ако отидете лично при този, който ви е накарал да страдате и споделите с него прошката си, и двамата ще имате повод за радост. А споделената радост е двойна радост, както казва народната мъдрост.

Автор: Мирела Василева

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 0 Flares ×