Пенсионно осигуряване: кога да започна да спестявам за пенсия?

пенсионно осигуряване

Макар на много голяма част от хората у нас темата за пенсионирането да им се вижда далечна и абстрактна, истината е, че всички ще се пенсионираме. Колко и добре да живеете, колкото и добре да се грижите за тялото си, докато се усетите ще сте навъртели и години, и стаж за пенсия. Тогава темата за това, колко пари ще е пенсията ви и как ще успеете да живее с тях излиза на дневен ред.

пенсионно осигуряване

Това е причината ние от Izbiram.bg да стартираме образователна кампания, с помощта на която ще може да научите повече за пенсионното осигуряване в България!

От първата ви работа знаете, че всеки месец плащате осигуровки, част от които в даден момент ще се върнат при вас под формата на пенсия. Но дали тя ще бъде достатъчна, за да ви осигури нормален живот след определена възраст или да ви помогне да поддържате стандарта на живот, който сте свикнали да водите и след като спрете да работите?

В днешните несигурни времена е ясно, че пенсията, осигурена от държавата често е крайно недостатъчна, за да ви осигури спокойни старини. Така възниква въпросът:

Кога да започна да спестявам за пенсия и как?

Спестяването за пенсия трябва да започне възможно най-рано. Да, много млади хора не мислят чак толкова напред, но с малко усилие и разумно финансово планиране, бъдещото ви АЗ ще ви бъде благодарно. Така стигаме до въпроса: Как да спестявам за пенсия?

Може би ви е ясно, че най-лесно би било, ако просто отделяте част от прихода си под формата на спестявания. Този начин, обаче, е несигурен, защото вероятността да ги изтеглите и да похарчите при нужда е много голяма. По-сигурно е да инвестирате в пенсионни фондове. Ето какво представляват те:

Универсален пенсионен фонд

Освен основните средства, които се заделят за вашата пенсия, всички родени след 1959 година са задължени да внасят допълнително пенсионно осигуряване. Неговият размер е 5% от осигурителния доход. От тези 5%, 2,8% се изплащат от работодателя, а 2.2% от вас. Така си осигурявате допълнителни средства, които ще получите, когато се пенсионирате. Но какво става, ако и те не са достатъчни. Тук идва на помощ…

Доброволен пенсионен фонд

Той е обявен за един от най-сигурните начини да подсигурите жизнения си стандарт след пенсиониране. Доброволният пенсионен фонд не е задължителен. Размера на вноските и начина, по който ще се внасят се определя изцяло от вас и желанието ви да спестявате. Те могат да бъдат месечни, годишни или еднократни, а натрупаната сума често се инвестира, за да получите допълнителен доход, когато се пенсионирате. Друго хубаво на допълнителния пенсионен фонд е, че сумите по него не се облагат с данъци. Така не само спестявате за старини, но и намалявате размера на данъците си.

Затова, ако се чудите дали да инвестирате в пенсионен фонд и кога е най-добре да започнете да мислите за пенсия, не се чудете. Направете го сега, за да може да си осигурите едно спокойно бъдеще.