Ръководство за закупуване на пневматичен къртач, знаете ли достатъчно?

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Известен още като ръчни пневматични инструменти, пневматичният къртач е универсален инструмент, задвижван от въздушен компресор, който може да приема няколко различни приставки, което води до другото му име – пневматично длето. Това е инструмент, който може да се заеме с най-различни дейности по разрушаване и разглобяване, което го прави изключително удобен за ремонти и други проекти “Направи си сам” в къщата. В гаража пневматичният чук или пневматичното длето е незаменим помощник при отлепване на солидни нитове, изкъртване на CV стави и други работи по разглобяване, които просто са твърде трудни за извършване на ръка.

Как да изберете подходящия за вас пневматичен къртач

При всички положения ръчните пневматични чукове са много прости инструменти. Съществува цевта, която може да поеме един от широкия набор от приставки за инструменти, която е свързана с ръкохватка с превключвател, който цевта е насочена под прав ъгъл. Този форм-фактор, често срещан при други електрически инструменти като бормашината и пистолета за пирони, улеснява всеки, който има опит с други инструменти, да вземе пневматичен чук и да започне да го използва.

Тъй като има само един основен тип пневматичен къртач, от който можете да избирате, съображенията ви се свеждат основно до размера на работата, която трябва да свършите с вашия пневматичен къртач. Имайте предвид, че повечето пневматични къртачи/секачи се нуждаят от около 4 куб. см въздушен поток, за да работят продължително. Бих препоръчал да използвате компресор, който може да изпомпва поне толкова, въпреки че повече е по-добре. По-големите въздушни резервоари също ще помогнат за съхраняването на количеството въздух, необходимо за работата им. За да ви дам по-добра представа, пневматичният чук, който може да вдигне доста шум, когато работниците по поддръжката го използват за разбиване на пътища и тротоари, е по-голяма (и по-шумна) форма на ръчния пневматичен чук.

Съществуват и пневматични чукове с промишлен размер, използвани в ковачници и заваръчни заводи, които могат да оформят и компресират твърд метал върху фиксирана наковалня. За повечето задачи, свързани с металообработката и демонтажа/реставрацията, обаче, повечето хора ще открият, че основният ръчен пневматичен чук ще им служи добре за повечето задачи, при условие че е снабден с подходящите приспособления и въздушният компресор е подходящ за задачата.

За какво ви е необходим въздушен чук?

Когато обмисляте размера и капацитета на въздушния чук, който планирате да закупите, вземете предвид работата, за която ще го използвате. Въздушните чукове, подобно на ротационните и осцилиращите инструменти, са толкова полезни, колкото са полезни приставките, които в крайна сметка използвате с тях. Можете да използвате пневматични къртачи за извършване на широк спектър от дейности. Металообработващите цехове използват пневматични чукове за рязане и оформяне на метал. Въздушните чукове се използват за изравняване, оформяне и рязане на повечето метали – от тънък алуминий за самолети, мед до други материали като 10-тонната конструкционна стомана. Те се използват също така за отстраняване на зауствания и изглаждане на метали. Гаражните работилници използват пневматични секачи за освобождаване на замръзнали гайки, рязане на изпускателни тръби, счупване на крепежни елементи на амортисьори и за разцепване на сачмени шарнири и гумени втулки.

За повече информация и модели – кликни тук.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×