Практични съвети при закупуване на куфар

Как да изберем куфар?
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Тръгвайки на път, винаги сме придружени от нашия верен приятел – куфара. Когато се налага да закупим нов, идват въпросите: Какъв да взема? Кой е най-подходящ? Каква е изработката? Откъде да го закупя?
Вариантите са много и затова ще опитаме да ви дадем полезни съвети, за да изберете най-добрия вариант за вас.

Размер на куфара

На първо време, трябва да прецените какъв размер ви трябва според нуждите и времетраенето на вашето пътуване. Масовият избор е на стандартния размер 51/38/20см с вместимост от 40 до 48л. и подходящ за ръчен багаж в самолетите.

Материал

Пазарът на куфари предлага няколко вида материал:
• Текстилен
• Пластмасов: полипропилен (PP), поликарбонат (PC) и ABS

Текстилни куфари

Те са най-предпочитаните, понеже материала е много по-лек, заема по-малко място от обемистите полипропиленови куфари и позволява да сложите повече багаж от обема му. Имайте предвид, обаче че в зависимост от вида полиестер, куфара не издържа на голямо натоварване. Затова купувайте куфар според нуждите ви! Ако при пътуването си носите и лаптоп, то ще намерите доста модели, които включват специално отделение, в което да пренасяте по-компактен размер лаптоп.

Пластмасовите куфари

Последните се изработват от нов или рециклиран материал.
Правилният избор е новия материал, тъй като гарантира качество и има по-малък шанс да се спука, докато рециклирания се пука по-лесно.
Полипропиленовите или т. нар. „твърди куфари” наподобяват пластмаса, но са много по-устойчиви. Те се препоръчват от консултантите, защото запазват багажа и не позволяват повреди. По принцип трудно могат да бъдат счупени, но ако попаднат в ръцете на невнимателни служители на летищата, има голяма вероятност да бъдат увредени.

Много подходящи са полипропиленовите куфари с четири вместо с обичайните две колелца, комплект закачалки за костюми и тройно заключване.

Някои от моделите от промазан плат също имат такива екстри, но не притежават стабилността и здравината на “твърдите” куфари.

Куфарите от удароустойчива пластмаса ABS (съполимер, акрилонитрил, бутадиен и стирол) с поликарбонатен филм са по-евтини, но за сметка на това са сравнително тежки и неудобни за пренасяне.

Поликарбонатните (PC) са най-пластичните, еластични и издръжливи на счупване куфари като материал. Изключително здрави, но по- тежки от останалите и по-лесно се драскат. Да не говорим, че се предлагат на най-висока цена.

Колко колела

Добре е да знаете, че:
• Пластмасовите колела са по-издръжливи от гумените и по-издадени навън, докато тези на текстилните куфари влизат навътре;
• За предпочитане са куфарите на две колела, а не на четири, понеже ръката поема част от натоварването;
• Най-добрия вариант е да са разположени в двата края на куфара за по-голяма стабилност (както е при куфарите с вътрешен механизъм).

При пътуване с влак или кола:

Най-търсената комбинация е текстилен куфар с вътрешен механизъм като съотношение тегло-качество, издръжливост и комфорт на ползване. Имайте предвид, че колкото по-плътен е текстила, толкова по-издръжлив е на натоварване.

При пътуване със самолет:

При пътуването със самолет е препоръчително да използвате куфар с вътрешен механизъм. Въпреки че механизма отнема от полезното пространство на куфара, този вариант е по-подходящ заради защитата срещу счупване при пренасяне. Препоръчително е да използвате шифър или катинар за вашата сигурност. Опаковайте го на летището за по-голяма сигурност на багажа ви, цената на услугата е приемлива.

От къде да купим?

Аз извадих от списъка на възможностите всички съмнителни и неизвестни марки, които се продават по базарите. Забравих и за супер скъпите и непосилни за моя джоб марки като Samsonite, Carlton, и Traveler’s Choice.
Реално добрите куфари на нормални цени останаха тези на Естил и на American tourister. Аз реших да избера българското и се спрях на куфар от Естил. Да понавъртя няколко хиляди километра в пътешествия и обещавам да споделя мнения.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Вашият коментар