Как да разберете дали един хляб е здравословен?

Как да разберете дали един хляб е здравословен

Ако търсите здравословен хляб, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е количеството захар. Обикновено, хлябът съдържа между 4,5 и 5,5 грама захар. Но ако искате по-здравословен вариант, можете да изберете хляб, който е направен с пълнозърнести храни и други здравословни съставки. Някои от най-полезните видове са хляб с кълнове, с квас или многозърнести.

Хляб с кълнове

Хлябът с кълнове е най-новата диетична мания. Изглежда като здравословен избор, но не всички видове са еднакви. Няколко фактора определят здравословността на всеки хляб.

Най-добрите зърна за хляб включват пшеница, ечемик, елда, кафяв ориз, овесени зърна и ленено семе. Можете да намерите хляб с кълнове в местния магазин за здравословни храни или дори в магазина за хранителни стоки.

Едно от предимствата на кълновете е, че увеличават бионаличността на витамини и минерали. Освен това правят глутена по-лесно смилаем.

Някои проучвания показват, че постоянният прием на пълнозърнести храни е свързан с по-ниски рискове от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Друго проучване предполага, че пълнозърнестите храни могат да помогнат за намаляване на риска от колоректален рак.

Като цяло трябва да избирате 100% пълнозърнест хляб пред многозърнести сортове.

Как да разберете дали един хляб е здравословен - кълнове

Хляб с квас

Хлябът с квас се превърна в предпочитан за хората, които търсят здравословна алтернатива на купените от магазина печива. Въпреки това, не всички видове закваска са еднакви. Най-добрият начин да разберете дали хлябът, който купувате, е здравословен, е да прочетете етикета му за хранителни стойности.

Една от основните съставки на закваската е млечната киселина, която се произвежда от бактерии. Млечнокиселите бактерии са известни като биоконсерванти, които помагат хлябът да остане свеж и без мухъл. Освен това имат антиоксидантни свойства. Това е важно, защото те предпазват от сериозни заболявания.

Друг фактор при определяне дали един хляб с квас е здравословен е неговият гликемичен индекс. Това е скоростта, с която кръвната захар се повишава след хранене. В сравнение с други видове хляб, квасът има по-нисък гликемичен индекс.

Хлябът с квас е пълен с протеини, фибри и витамини. Освен това съдържа по-малко глутен от другите видове хляб. Хората с цьолиакия може да намерят кваса по-лесно смилаем от обикновения хляб.

Как да разберете дали един хляб е здравословен - многозърнест

Многозърнест хляб

Има някои неща, които трябва да търсите върху етикета на многозърнестия хляб. Първо, искате да потърсите термина „пълнозърнест“ пред списъка с съставките. Пълнозърнестите храни са по-добри за вас от рафинираните. Като цяло те са полезни за сърцето, съдържат фибри и могат да ви помогнат да управлявате теглото.

Много многозърнести хлябове включват съставки като пшеница, овес, ечемик, елда и просо. Те също могат да съдържат лен или дори киноа.

Ако продуктът, който разглеждате, има етикет, обозначаващ го като пълнозърнест продукт, тогава можете да бъдете сигурни, че това е здравословен избор. Но не забравяйте да прочетете целия списък на съставките. Понякога някои хлябове се правят само с малко количество пълнозърнести храни.

Може да откриете различни видове здравословен хляб сред предложенията на Симид – един от най-опитните и предпочитани производители на хлебни изделия в страната.