Какво е астимагтизъм и как да подобрим зрението си

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 0 Flares ×

Астигматизмът представлява дефект на роговицата. Тя няма сферична форма, а наподобява повече яйце. По правило, роговицата трябва да е гладка, прозрачна и лъскава и играе ролята на покривка на зеницата и ириса. Ако направим сравнение, то при астигматизма предната част на окото не прилича на портокал, а на лимон.

Астигматизъм може да се получи и когато лещата не е достатъчно гладка и не е извита равномерно. Това възпрепятства правилното пречупване на светлинните лъчи, което в науката е познато като рефрактивна грешка. Заради тази грешка се оформят повече фокусни точки, които предизвикват замъглено зрение.

Астигматизмът бива два вида – роговичен и лещен – в зависимост от това къде се намира дефекта. Симптомите, които трябва да ви сигнализират, че нещо не е наред със зрението ви и трябва да посетите офталмолог са изкривеното виждане, преумората на очите, появата на главоболие, затруднение при нощно виждане.

Когато констатирате тези симптоми, потърсете незабавно консултация с офталмолог, който да установи точната причина за вашия дискомфорт. Той ще прецени дали е необходимо да носите коригиращи очила или лещи.

Астигматизъм се наблюдава и при децата, но при тях е по-трудно да се разбере. Тъй като те не знаят, че това е някакъв дефект, няма да се оплачат от дискомфорта. Затова тук ролята на родителите е от огромно значение. Децата трябва да се наблюдават много внимателно и да се реагира веднага при констатиране на някакъв проблем с очите.

Детските очни прегледи отнемат значително повече време. Изисква се подготовка за него. Детето трябва да бъде спокойно, да се е наспало добре и да не е гладно.

Напълно възможно е астигматизмът да се съчетае с други аномалии, предизвикани от рефрактивна грешка. Такива са късогледството и далекогледството.

Лечението на астигматизма цели да се достигне до ясно виждане и по-голям комфорт на зрението. В зависимост от конкретния случай се назначава подходящото лечение, което може да бъде хирургично или с коригиращи лещи.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 0 Flares ×