Често срещани погрешни схващания относно зъбните фасети: разграничаване на фактите

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Зъбните фасети са популярно решение в козметичната стоматология, което може да трансформира усмивката на човек. Те са тънки, изработени по поръчка, които се поставят върху предната повърхност на зъбите, за да подобрят външния им вид. Въпреки широкото им използване, има много погрешни схващания около зъбните фасети. В тази статия ще отделим фактите от измислиците и ще ви предоставим точна информация за зъбните фасети.

Погрешно схващане 1: Имат само козметични цели

Факт: Въпреки че фасетите често се използват за козметични цели, те могат да служат и за функционални цели. Например, ако зъбът е отчупен или напукан, може да се използва фасета, за да възстанови външния му вид и да го предпази от по-нататъшно увреждане. Фасетите могат да се използват и за покриване на зъби, които са обезцветени или деформирани. Освен това, намират полза и за запълване на празнини между зъбите.

Погрешно схващане 2: Те са само за предните зъби

Факт: Въпреки че фасетите се използват най-често върху предните зъби, те могат да се използват върху всеки зъб. Ако зъбът е повреден или обезцветен, върху него може да се постави фасета, за да се възстанови външният му вид. В някои случаи се използват и върху задните зъби, за да подобрят външния им вид или да ги предпазят от по-нататъшно увреждане.

Погрешно схващане 3: Поставянето на фасети е болезнено

Факт: Поставянето на фасети е сравнително безболезнен процес. Преди поставянето им, вашият зъболекар ще обезболи зоната, за да сведе до минимум дискомфорта. Може да изпитате известна чувствителност след процедурата, но това обикновено е временно и може да се управлява с болкоуспокояващи без рецепта.

Погрешно схващане 4: Изискват много поддръжка

Факт: Фасетите изискват същото ниво на поддръжка като естествените зъби. Трябва редовно да миете четка и да използвате конец за зъби и да посещавате зъболекаря си за прегледи и почистване. Въпреки че фасетите са издръжливи, те все пак могат да се повредят, ако захапете твърди предмети или използвате зъбите си като инструменти. Важно е да избягвате лоши навици като дъвчене на лед или гризане на ноктите, за да предотвратите повреда на вашите фасети.

Погрешно схващане 5: Изглеждат фалшиви

Факт: Фасетите се изработват по поръчка, за да съответстват на цвета и формата на вашите естествени зъби. Те са проектирани да се слеят безпроблемно, така че не трябва да изглеждат фалшиви. Всъщност много хора избират фасети, защото те осигуряват естествено изглеждащо, дълготрайно решение за подобряване на външния вид на зъбите им.

Погрешно схващане 7: Фасетите са само за богати и известни

Факт: Въпреки че могат да бъдат скъпи, те не са само за богатите и известните. Много дентални практики предлагат възможности за финансиране, за да направят фасетите по-достъпни. Освен това, някои планове за зъболекарска застраховка могат да покрият разходите за фасети, ако се считат за необходими от медицинска гледна точка. Ако се интересувате от фасети, но сте загрижени за цената, говорете с вашия зъболекар за вашите възможности.

А също, може да разгледате и някои предложения, посочени на тази страница – Фасети • фотополимерни и порцеланови фасети • IG Dental

Погрешно схващане 8: Увреждат вашите естествени зъби

Факт: Фасетите не увреждат вашите естествени зъби. Преди да поставите фасетите, вашият зъболекар ще премахне малко количество емайл от повърхността на зъбите ви, за да освободи място. Това е минимално количество емайл и не трябва да причинява увреждане.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×