Да направим банята модерна – няколко съвета от интериорен дизайнер

модерно обзаведена баня

Банята е едно от най-натоварените помещения във всеки дом, което я прави особено важно помещение, към чийто дизайн и декорация трябва да се подходи с голямо внимание и планиране до най-дребния детайл. Неслучайно в момента минималистичния стил е набрал такава голяма популярност – банята, проектирана в този дух е възможно най-рационалното и най-функционалното решение, съобразно съвременния начин на живот.

Модерната баня може да се разпознае по няколко критерия.

Пространство

Тя трябва да е достатъчно просторна, но това не винаги е възможно дори за хората, обитаващи собствена къща. Ако сте собственик на апартамент ново строителство или по стар, това означава, че в нея е желателно да се инсталират единствено най-необходимото обзавеждане за баня и санитарен фаянс, без излишно да се претрупва. Пространството и светлината са ключови фактори в изграждането на минималистичните интериори. Тяхната роля е да въздействат успокояващо и вдъхновяващо, да помогнат на затормозените ни умове да се прояснят, за да бъдем по-балансирани в нашето ежедневие. Можете да спестите от пространството с по-компактни мебели в банята, както и да използвате подходяща структура за вграждане.

Покрития

Модерната баня използва най-добрите съвременни покрития като плочки от гранитогрес, които са доказали своята издръжливост и същевременно очароват с естетичен вид. Здравината и устойчивостта следва да бъдат водещи при избора на стенни и подови плочки, а също така и при избор на обзавеждане за банята. Това се налага най-вече поради неблагоприятните условия на висока влажност, така че, избирайте обзавеждане, което е специално третирано за по-висока устойчивост към влагата. За този тип необходимо обзавеждане ще поговорим подробно тепърва.

Обзавеждане за баня

Всеки съвременен човек желае помещението за хигиенизация да бъде максимално просторно, красиво и най-важното функционално. Удобството при ползване на банята имат огромно значение в натовареното ни и забързано ежедневие, когато се налага двама човека да ползват едновременно банята. Всички компоненти в обзавеждането на банята трябва да бъдат така подредени, че да не пречат на член на семейството да ползва мивката, докато друг си взима душ. Същото важи и за разположението на моноблока и мивката и комбинацията душ кабина или вана и позицията на моноблока. Това са трите най-важни точки и тяхното разположение трябва да бъде оптимално удобно. Особено ако имате и малки деца.

Освен изброените 3 основни санитарни точки за бъдещото модерно обзавеждане на баня ще ви бъдат необходими шкафове, огледало, етажерка и различни аксесоари като държачи за тоалетна хартия, сапунерки и т.н. Желателно е преди да започнете ремонт на банята да се консултирате със специалисти интериорен дизайнер или майстор с опит. Ако се налага смяна на хоризонталните щрангове се обърнете към ВиК майстор с опит, за да се преправи инсталацията и да получите най-доброто разположение на обзавеждането за баня като душ кабина, моноблок и мивка. Тяхната позиция ще бъде определяща за изходите на полипропиленовите тръби, отходната канализация и впоследствие монтажа на сифона и разбира се разходите за съпътстващите ВиК дейности и услуги.

Желателно е вашия интериорен дизайнер да направи подробен проект скица за фирмата с ВиК услуги и отделно 3D визуализация за ваше удобство.

Декорация

За да придобие вашата баня модерен вид, тя трябва да разполага и с подходяща декорация. В зависимост от темата, която сте избрали на цялостното обзавеждане за баня, можете да разкрасите помещението и да му придадете очарователен облик по различни начини. Така например, морската тема ще се разнообрази много от декорация с корали, миди, черупки от рапани или стикери с подобни изображения. Ако в дизайна се използва структура за вграждане, то тогава със сигурност ще разполагате с повече пространство и можете да си позволите интересно пано, картина от стъкло или друг тип декоративни предмети, които да разкрасят и направят обстановката още по-хармонична.

Съветите в настоящата статия идват, благодарение на специалистите от Geraka. Там ще откриете всичко за вашата нова баня от плочките, през душ кабината до смесителя за мивка.