Как да подобрим осветлението в спалнята си

сенници за прозорец
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Ако спалнята ви е голяма и светла това, че имате повече пространство е голямо предимство. Може да използвате допълнителни услуги от интериорен дизайнер или да се възползвате от информацията в Интернет, така че да подобрите своя лайфстал и времето прекарано в спалнята. Едно от основните неща е да се концентрирате върху осветлението и това, как може да регулирате нахлуването на естествена светлина чрез пердета, блекаут /blackout/ завеси, външни щори или сенник над прозореца

Щом говорим за обширна спалнят, в помещението може да има:
Забавления и мултимедия
Стойка за телевизор мобилен или за стена, снабдена с телевизор и аксесоари за звук и мултимедия. Последните изследвания сочат, че гледането на телевизия вечер преди лягане не е полезно за спокойния сън и почивката. Ако все пак държите на домашното кино вечер, то най-добрия начин е да гледате екрана в не напълно тъмно помещение. За целта може да включите нощна лампа в някой ъгъл.

Място за почивка
Кът за сядане с компактна мека мебел. Винаги може да поканите свой приятел или приятелка или просто да се излегнете сами на кушетката. Ако имате нужда от следобедна дрямка или кратък “power nap” за презареждане, просто дръпнете щорите, завесите или спуснете сенника, така че да затъмните спалнята си. И не забравяйте да навиете будилника си.

Кът за четене
Любим кът за четене, съставен от бюро, фотьойл или кресло и настолна лампа, рафтове или по-малка библиотека за любими книги. Ако обичате да четете, то разположението на мястото за четене е хубаво да бъде на място, огряно от естествена слънчева светлина.

Работен ъгъл
Работно пространство обзаведен с бюро, ергономичен стол и подходящо осветление, повече рафтове или малка библиотека и чекмеджета за необходимо съдържимото на бюрото (документи, химикалки, хартия, аксесоари). Ако сте фрийленсър и работите от вкъщи, а нямате самостоятелно помещение за работа то голямата спалня може да бъде вашия работен кът. За целта е добре през деня да имате възможност да регулирате сметлината, навлизаща през прозорците. Сигурно знаете от опит, колко е неприятно, когато слънчевата светлина се отразява в дисплея на монитора или лаптопа ви. В тази ситуация е добре да имате сенници на всички прозорци, така че да настроите светлината в помещението. Напоследък сенниците станаха много популярни и поради факта, че заради климатичните промени лятото става все по-горещо. Ако за вас това е решение и имате възможност погледнете няколко възможности за сгъваеми, прибиращи се и вертикални модели сенници в сайта на sunprotection.bg

Кът за фитнес зона с фитнес оборудване.
Зона за отдих, релакс, йога или импровизиран фитнес с базови уреди. За да не ви смущават погледите на съседите, докато тренирате е добре да спуснете надолу сенниците на прозорците и да не се притеснявате.

Осветление за спалня.
Естествено осветлението трябва да бъде от един прозорец обикновено зад или пред леглото. Що се отнася до изкуственото осветление на спалнята, трябва да се съсредоточите над две неща: височина на тавана и квадратурата на помещението.

Ако таванът е по-висока от 3 метра и стаята има повърхностна площ по-малка от 20 квадратни метра, полилей с висулки трябва да висят най-малко от 80 см от тавана, така че да се осигури добро осветление в помещението. Ако таванът е 3 метра (или по-малко в случай на таванско помещение), само наклон на полилея на тавана от 50 см, но с по-малко от 20 квадратни метра ще е добра алтернатива. Когато стаята е по-голяма, се препоръчва общите точки на светлина от тавана да са на всеки 15-20 квадратни метра. За целта може да сложите скрито осветление или лунички.

За всяка точка на светлина, трябва да има поне 75-100W крушка; По-добре да изберете енергоспестяващи LED крушки или флуоресцентни лампи, които имат гарантирано по-дълъг живот. Ако жилището ви е хипер модернистично от тип LOFT /Лофт апартамент/ като алтернатива за осветление можете да инсталирате прожектори на тавана на стаята. Задължително е типа на светлината да бъде топла, а не студена. Придържайте се към близките до естествената светлина крушки като 2700K или най-много 3000K. Наутралната и студена светлина, съответно 4000к и 6400К не са приятни за окото и създават неприятни усещания. Топлата светлина от LED осветителните тела е най-близка до естествената слънчева светлина, влизаща през деня при вдигнат сенник. Дори в късния следобед или привечер, когато в стаята ви не е достатъчно светло може да комбинирате естествена светлина от вън с топла светлина 3000K от LED крушките.

Бонус идея и от нас – ако към спалнята има тераса може да се монтира сенник с чупещо рамо, така че в помещението да влиза индиректна светлина. Така няма да заслепява и вкарва топлина, а същевременно ще бъде светло и уютно.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×