Какви аромати трябва да си избираме за лятото?

аромати на парфюми за лятото
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Случвало ли ви се е да имате проблеми като главоболие, неразположение или друг вид дискомфорт, когато някой или вие самите сте носили по тежък парфюм през лятото. Този ефект е още по силен когато се намирате в затворено помещение, естествено не говорим за херметически затворено, а просто за стая може и с отворени врати и прозорци.

Ако този проблем не ви е подминал тогава четете правилната статия и сте на път да подобрите ежедневието си с няколко прости на пръв поглед действия!

Нека първо да разгледаме видовете парфюми.

Парфюмите представляват композиция от аромати, които са добити по естествен или синтетичен начин и които са съчетани в определена концентрация. Те се делят на още няколко типа в зависимост от концентрацията си като най често използваните са Eau de Toilette и Eau de Parfum, освен това се използват и още няколко по слабо концентрирани композиции като Eau de Cologne, Perfume Mist и Spash, но вероятността те да ви създадат проблеми е почти равна на нула.

От друга страна пък има и по силни концентрации от EDT и EDP като етеричните масла които са парфюм в чистият си вид, Парфюм Екстракт който достига до 40% в някои случаи и Esprit de Parfum.

Без да влизаме в излишни подробности ще споменем, че парфюмите се делят на още няколко вида като най-известните са:

Цитрусови
Цветни
Зелени
Ориенталски
Плодови
Дървесни

Парфюмни ухания за лятото

По начало дървесните нотки са по-топли и съответно някои от тях не са особено подходящи за през лятото. За пример можем да дадем някой парфюм като например този на Perris Monte Carlo – Bois d‘Oud , който има тъмни дървесни нотки в базата си.

По начало много трудно можете да си изберете парфюм без дървесни нотки в композицията си, но и не се налага просто избягвайте парфюмите с по тъмни дървесни нотки.

Ориенталските нотки също могат да бъдат доста тежки, като на пример парфюмите които имат ванилия. В повечето случаи те са тежки и са подходящи за по студено време. На практика избягвайте да използвате парфюми с ванилия през лятото, почти е сигурно, че ще си докарате главоболие естествено ако ванилията е голяма част от уханието, в умерени пропорции може дори да не я усетите.

Така нека първо да се спрем на проблема, откъде идва той, коя е причината на едни да действа по-силно а на други по-слабо или въобще.
Хората са различни, всеки си има уникална структура, лице и най-важното различна биохимия и метаболизъм. Това определя и различието в действията на много козметични продукти и дори лекарства ако щете върху отделният индивид.

На практика ако вие имате по-мазна кожа, вашите парфюми и вие ще ухаете по-дълго и по-интензивно, а ако е лято дори още по-интензивно, следователно вие трябва да сте по предпазливи към избора на аромат за лятото. Ако кожата ви не е мазна дори суха интензивността, трайността със сигурност няма да са толкова увеличени, но това съвсем не означава че трябва да се напръскате с най-тежкият парфюм за да може да ухаете!

Отделно хората с по-бърз метаболизъм не трябва да прекаляват с нанасянето на любимият си аромат върху кожата, защото както знаете кожата също абсорбира и храни организма, ако това се случва по бързо тоест имате бърз метаболизъм вие ще усвоите повече ароматни масла което винаги е свързано със странични ефекти.

Кои аромати са подходящи за лятото?
През лятото всеки човек по инстинкт търси сянка, прохлада или свежест, това са и характеристиките които трябва да търсим в парфюма си.

Цитрусовите, Плодовите, Цветните, Зелените композиции и техните съчетания са най-добрият избор за лятото!

Отделно е добре парфюмът ви да няма концентрация по висока от EDT, възможно е да ползвате и EDP но трябва да сте внимателни и да нанасяте с предпазливост, защото ако прекалите ви чакат само неразположения!

Отделно спазвайте основното правило на нанасянето на парфюм, никога не се пръскайте повече от 2 пъти. Пръснете се веднъж зад врата и разнесете с китките зад ушите. Ако ви се стори слабо пробвайте още веднъж от разстояние, но не продължавайте нататък, пръскането е пристрастяващо и ще ви изиграе лоша шега и на хората около вас ,така че бъдете предпазливи.

Ако почувствате че сте прекалили отворете прозореца на стаята или още по добре излезте навън и се разходете за 20 минути докато уханието намалее. След това се върнете към обичайният си начин на живот и пийте повече течности, това ще помогне за хидратирането ви и ще намали ефекта на парфюма.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×