Защо да направите кръщене на своето дете

Кръщене на дете
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Всеки днешен родител е наясно, че кръщаването на детето му има голямо значение за неговото по нататъшно развитие. Светото тайнство Кръщение дава на малкото човече Божията благодат, както и неговия личен ангел пазител. Родителите предпочитат да направят църковното кръщене на своето дете още в предимно по-ранна възраст. За това те с нетърпение чакат този ден, за който започват приготовлението още с избиране на името.

При взето решение за кръщенето те посещават предпочитания храм и определят със свещеника датата за това важно събитие. Следващата важна стъпка е изборът на кръстник или кръстница в зависимост от пола на детето. Избраният човек трябва да бъде православен християнин и да си подготви документ за това. Кръстникът е отговорен за бъдещето на своя кръщелник. Той или тя трябва да са в близки отношения с детето и да му дават съответните насоки. Той или тя трябва да бъде добър и достоен човек, честен и трудолюбив, за пример на семейството и обществото. По тази причина родителите винаги се стараят да намерят подходящ кръстник за своето дете. Обикновено се спират на свой близък или много добър приятел.

В миналото когато непрекъснато войните са вземали човешки жертви кръстниците са били тези, които поемат грижите на останалото без родители дете. Те се грижили за него както за своите деца. За това се избират отговорни хора, които да се срещат с детето и да помагат за неговото възпитание и бъдещо развитие.

В определения ден всички близки и приятели присъстват в храма за да станат свидетели на това мило кръщене. Разбира се, родителите и кръстникът са осигурили всичко нужно за светото Кръщение. Обикновено това са свещи, дрехи за обличане на детето след ритуала, кърпи за свещеника и детето. Кръстникът подарява златно или сребърно кръстче на детето, което е символ на християнската вяра.

За кръщенето има и някои моменти, вкарани от нашето съвремие – украса на църквата. Ползване на фотограф, който да запази спомена от това свето Кръщение. След приключване на ритуала, гостите обикновено се канят на почерпка в заведение. За кръщенето се поръча и торта, с която се черпят гостите за здраве на детето.

Гостите поднасят своите подаръци на новото християнче. Има традиция кръстника обикновено да подари дрехи като риза, панталон или обувки. Приятелите на семейството и детето също подаряват предмети, които да запазят спомена от този ден. Най-близките роднини подаряват това, от което има нужда към момента малкото дете.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×