Какви са методите за лечение на инфаркт?

методи за лечение на инфаркта

Инфарктът е спешен случай и трябва да се лекува в болница с пълноценно обслужване веднага след появата на симптомите. По-голямата част от смъртните случаи, свързани с инфаркт, настъпват през първите няколко часа след началото на пристъпа. Ето защо е жизненоважно пациентът да бъде диагностициран бързо и интервенцията да бъде извършена правилно. Ако сте получили сърдечен удар, незабавно се обадете на спешния телефон и съобщете за състоянието си.

Пациентът, който идва в спешното отделение с инфаркт, се насочва към кардиолог, след като му се приложи необходимото спешно лечение и лекарства за разреждане на кръвта. Ако прецени, че е необходимо, лекарят може да направи ангиография, за да провери кръвоносните съдове на пациента. В зависимост от резултатите от ангиографията изборът на медикамент или операция обикновено се прави от съвет, състоящ се от кардиолог и сърдечносъдов хирург. Ангиопластиката, стентирането и байпасът са основните възможности за лечение на сърдечни пристъпи. При байпас хирургията сърдечносъдовият хирург използва съдове от друга част на тялото, за да възстанови увредените съдове в сърцето.

лечение на инфаркт

Рисковите фактори за инфаркт, който е една от водещите причини за смърт в целия свят, се анализират в две групи – модифицируеми и немодифицируеми. Промените в начина на живот, които могат да допринесат положително за здравето на сърцето, могат да се обобщят като прекратяване на тютюнопушенето, балансирано и здравословно хранене, физически упражнения, грижи за поддържане на захарта в нормални граници в случай на диабет, поддържане на ниско кръвно налягане и развиване на способността за контролиране на стреса в живота.

Една от най-важните стъпки за намаляване на риска от сърдечни заболявания е да спрете да пушите тютюн. Тютюнопушенето е сред основните рискови фактори за коронарна болест на сърцето, инфаркт и инсулт. В процеса, водещ до атеросклероза, тютюнопушенето може да стимулира натрупването на мастни вещества в стената на съда. Освен върху сърцето, употребата на тютюн се отразява неблагоприятно и върху нормалните функции на други органи. Употребата на тютюн може също така да намали количеството на HDL, известен като добър холестерол, и да повиши кръвното налягане. Поради тези лоши свойства след пушене съдовете се натоварват допълнително и човек може да стане податлив на различни заболявания. Доказано е, че спирането на тютюнопушенето намалява риска от сърдечни заболявания, а ефектите от спирането на тютюнопушенето започват да се проявяват директно. С намаляването на кръвното налягане се подобрява кръвообращението и се увеличава притокът на кислород в организма. Тези промени водят и до подобряване на енергийните нива и до по-лесно извършване на физически дейности.

инфаркт

Упражненията и поддържането на здравословно телесно тегло са много важни за контролиране на кръвното налягане и за предотвратяване на различни сърдечни заболявания. Упражненията в продължение на 30 минути на ден и поне 5 дни в седмицата са достатъчни, за да поддържате физическа активност. Не е необходимо дейността да е с висока интензивност. С упражненията също така е по-лесно да се достигне тегло, което се счита за здравословно. Физическата активност, подкрепена от балансирана и здравословна диета, допринася за предотвратяване на усложненията, които могат да възникнат поради наднормено тегло, като подпомага нормалните функции на организма, особено при контрола на кръвното налягане.

Много е важно хората, които преди това са преживели инфаркт или са били диагностицирани с подобни състояния, да спазват стриктно предписаните им от лекарите лекарства. Ако почувствате симптомите на инфаркт, трябва незабавно да се свържете със службата за спешна помощ и да получите необходимата медицинска помощ.

Източник: https://azcare.bg/sardechno-sadovi-zabolyavaniya/miokarden-infarkt