Начини да помогнете за удължаване на живота на акумулатора на вашия автомобил

Как да поддържаме акумулатора

Независимо дали акумулаторът ви е бил ремонтиран, или току-що сте закупили нов, има начини да удължите живота му. В тази статия ви даваме няколко съвета как да се грижите за акумулатора.

Проверете напрежението

Независимо дали купувате нова кола или имате по-стара, проверката на напрежението на акумулатора на вашия автомобил може да ви помогне да определите дали той е здрав или трябва да бъде сменен. Можете да направите това с мултиметър, който може да измерва напрежението и съпротивлението.

Мултиметърът е удобно оборудване, което трябва да имате. Той е евтин и предоставя точна информация за напрежението. Можете да тествате акумулатора си, като просто включите фаровете си и ги оставите включени за две минути.

След това изключете вътрешното осветление на колата си и другите източници на енергия. Ако батерията е здрава, показанията трябва да са около 12,5 волта.

Ако показанието е по-ниско от това, батерията може да е повредена. Може да се наложи да презаредите батерията възможно най-скоро.

Как да поддържаме акумулатора - напрежение

Ако напрежението падне под 11,7 волта, батерията е почти напълно разредена. Това може да се възстанови чрез принудително зареждане.

Избягвайте паразитен дренаж

Поддържането на акумулатора на вашия автомобил в добра форма може да ви помогне да избегнете паразитно изтощаване. По принцип паразитното източване е всичко, което източва енергия от батерията, когато превозното средство не работи. Това включва аларми, предварително зададени радиостанции и светлини, които работят постоянно.

Можете да предотвратите паразитно изтощаване на батерията на автомобила си, като изключите всяко допълнително оборудване, което сте включили. Някои аксесоари включват стерео системи, мобилни телефони и докинг станции за зареждане. Те могат да изтощят батерията ви, ако ги оставите включени през нощта.

Можете също да тествате за паразитно източване, като включите мултиметъра към отрицателния извод на батерията. Уверете се, че сте позиционирани правилно, за да можете да прочетете манометъра.

Как да поддържаме акумулатора - паразитен дренаж

Почистете клемите

Поддържането на клемите на акумулатора чисти ще ви помогне да извлечете максимума от батерията. Клемите на акумулатора могат да корозират и да причинят проблеми с електрическото окабеляване, линиите на климатика и шасито на автомобила.

Корозията на клемите на акумулатора възниква, когато се случват електрохимични реакции между киселината на акумулатора и металните клеми. Симптомите включват бяло, зелено или синьо обезцветяване. Корозиралите клеми могат да попречат на колата ви да запали.

Ако видите корозия, ще трябва да извадите акумулатора от колата си и да почистите клемите. Има много налични продукти, които могат да ви помогнат да направите това. Препарат за почистване на клемите на батерията се предлага под формата на спрей и може да се използва телена четка за отстраняване на корозията.

Можете също да опитате да използвате смес от сода за хляб и вода. Това ще неутрализира киселината във вашата батерия и също така ще ви помогне да защитите боята си.

Как да поддържаме акумулатора - почистване

Поддържайте правилно колата си

Поддържането на акумулатора на вашия автомобил чист е първата стъпка към удължаване на живота му. С течение на времето вашият акумулатор може да събира мръсотия и остатъци, които могат да причинят корозия и други вътрешни проблеми.

Освен това можете да удължите живота на акумулатора, като я поддържате на подходяща температура. Идеалната температура за батериите е между 19 и 32 градуса по Целзий.

Автомобилните акумулатори са податливи на топлинни щети и корозия, така че се уверете, че паркирате автомобила си на сенчесто място. Можете също така да защитите акумулатора си от повреда, като го държите изолиран.

Трябва също така да следите нивата на електролита в акумулатора. Ако нивата са ниски, допълнете течността с дестилирана вода. Можете също да използвате вазелин, за да предотвратите бъдеща ерозия.

Ако все пак сте допуснали някои грешки и акумулаторът ви трябва да се смени, може да намерите точния в Car Expert. Те предлагат за различните акумулатори цени, които няма да навредят на семейния бюджет.