Признаци на алкохолна зависимост и справянето с тях

Признаци на алкохолна зависимост
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Почти всеки консумира алкохол ежедневно, но много малко хора си дават сметка дали имат проблеми с него, или не.

Съществуват различни признаци на алкохолна зависимост. Докато някои от тях са лесно разпознаваеми, други са по-трудни за откриване, защото изискват повече време и наблюдателност. Някои хора опитват да прикрият своята зависимост като пият сами или се изолират от другите, докато го правят. А може би причината е, че осъзнават своя проблем, но го потискат. Това прави откриването на признаците на алкохолна зависимост доста трудно за близките и семейството.

Признаците на алкохолната зависимост могат да бъдат открити лесно, ако наблюдаваме някои прояви на поведение. Макар в началото да изглеждат като незначителен проблем, с времето това се променя, а последиците стават все по-сериозни, както за физическото, така и за психическото здраве. Тези ранни признаци на алкохолна зависимост не трябва да бъдат игнорирани. Защото с времето се задълбочават.

Признаци на алкохолна зависимост

Ако не бъдат взети навременни мерки, алкохолната зависимост започва да влияе на вземането на решения, което от своя страна прави нейното овладяване все по-трудно с времето.
Според професионалистите в областта на зависимостите от терапевтичен център „Жива“ най-често срещаните признаци за алкохолна зависимост:

– Временна загуба на паметта
– Чести смени в настроенията или липса на настроение като цяло
– Измислят си оправдания, че трябва да пият, за да се отпуснат, да се справят със стреса и т.н.
– Избиране на алкохола пред вземането на важно решение и изпълняването на поети задължения
– Изолираност от близки и приятели
– Консумиране на алкохол тайно
– Махмурлук, когато не се консумира алкохол
– Смяна на външността и кръга от познати и приятели

Как да подходим, ако открием следните признаци на алкохолна зависимост?

Ако забележите подобно поведение у себе си или у близък човек, трябва да подходите деликатно. Много често, човекът, който страда от подобен проблем, не си дава сметка и е чувствителен на тази тема. Как да подхванете разговора?

Най-важното, което трябва да знаете е, че човек трябва първо сам да разбере, че има проблем. Иначе ефект няма. След като се приема нуждата от съдействие, има няколко етапа, които следват:
детоксификация, на приемане на проблема и желание за неговото разрешаване.

Периодът за професионална помощ е строго индивидуален в зависимост от степента на зависимостта и личния напредък на пациента. За да се информирате за програмата за помощ при алкохолна зависимост, посетете сайта на терапевтичен център „Жива“.

Колкото и незначителен да изглежда даден проблем, неговите симптоми не трябва да се игнорират. С времето става все по-трудно осъзнаването на проблема и справянето с него. Затова, колкото по-рано бъде установен, толкова по-бързо се възстановява човека, а здравето му има по-голям шанс да се подобри.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×