4 вида връхни дрехи за вашия есенен гардероб

Есенни връхни дрехи за дами
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Връхните дрехи се различават в зависимост от материите, от които са изработени, закопчаването им, дали са със или без хастар, къси или дълги. И докато обикновено делим връхните дрехи на палта и якета, има и други облекла, които е добре да притежавате в гардероба си, ако поне малко държите да сте в крак с модата.

Манто

Мантото е вид палто, но се различава по това, че обикновено е изработено от по-тънка и лека материя и е подходящо за есента. То често наподобява удължено сако, като дължината е около коляното. Дамското манто е връхна дреха, която се носи върху други дрехи, отворено е отпред и има ревери. Може да е без копчета, с едноредно или двуредно закопчаване и джобове. Мантото е много подходящо бизнес облекло. В новата колекция 2020 на българската марка mar.fashion има няколко модели дамски манта, подходящи за офиса или за ежедневието, които можете да откриете в електронния магазин за български дрехи Fashion.bg. Мантата могат да се комбинират както с елегантни облекла, така и с дънки и ще придадат изискан вид на всеки тоалет. Дамските манта са предпочитани, защото са удобна дреха за хладните, но не много студени дни и вечери.

Жакет

Жакетът е вид къса горна дамска дреха от трикотаж или вълнена тъкан. Има дълги или къси ръкави. Жакетът прилича на палто, но за разлика от него е ушит от по-лека материя и има къса дължина. Той може да бъде еднореден, двуреден или с цип, може да е със или без яка. Традиционните жакети имат втален силует, но има различни вариации и с по-свободна кройка, като например този елегантен син дамски жакет с дантелен гръб от колекцията на mar.fashion.

Коко Шанел обогати модата от XX век с жакет от туид без яка, украсен с плитка, който днес е неразделна част от бизнес стила.
Постепенно външният вид на жакета търпи малки промени. Формата, ширината на ревера, джобовете и техният брой се променят, а свободният силует става все по-популярен.

дамски жакет

Джемпър

Джемпърът е лек дамски костюм, който обикновено е без подплата. Може да бъде с втален силует, класически ревер и закопчаване с копчета. Не го бъркайте с английската дума jumper, която се използва за вид пуловер.

Кимоно

Кимоното е японско традиционно облекло, което се носи от жени, мъже и деца. Значението на думата “кимоно” буквално е “нещо за носене”. Кимоното е Т-образно, с яка и дълги, широки ръкави. То навлиза в съвременната западна мода и оказва влияние при създаването на връхни облекла, подобни на японското кимоно. Такива модели сме виждали в колекции на много световни дизайнери като Christian Dior, Zuhair Murard, Dries van Noten, Alexander McQueen и Armani Privé. Кимоното може да бъде както официално, така и ежедневно и се изработва предимно от коприна или полиестер. В България съвременно кимоно можете да откриете в колекциите на DiR Dilyana Rusanova.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×