Злато и златни бижута – предпочитан и модерен избор

Какво трябва да знаем за златото и златните бижута
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Златото е символ на богатство, непреходен шик и дълготрайност. От този благороден метал се изработват различни стилни златни бижута, пред които дъха ни спира, особено ако сме почитатели на красивите и луксозни накити.
Съвсем не е задължително да знаем в подробности всичко за златото и неговите сплави, но е добре да имаме известна представа от този благороден метал, когато избираме пръстени, златни колиета или златни верижки за себе си или за подарък.

Естествените тонове на златото привличат вниманието на околните, правят външния ни вид още по-атрактивен и точно поради тази причина именно бижутата от злато са най-предпочитани и избирани при годежи, сватбени тържества, балове и други официални събития.

Разбира се, наред с качествата, които притежава този метал, в него се крие символиката, свързана с ангажимента, който поемаме при размяна на годежни и сватбени пръстени. Именно при задаването на най-важния въпрос: „Ще се омъжиш ли за мен?“, мъжът поднася впечатляващ златен пръстен, с който се надява да засвидетелства сериозното си отношение към своята любима и да „запечата“ обета за вярност и пълна отдаденост на неговата избраница.

В такива моменти може да се избере пръстен от жълто злато, който съдържа най-малко примеси и обикновено е смесен със сребро и мед. Или пръстен от бяло злато – който се получава от примеса на паладий и сребро или цинк, мед и никел.

Свикнали сме да мислим, че златните накити са винаги жълти на цвят, но съществува голямо разнообразие от цветове и в никакъв случай не бива да се колебаем да изберем накит, който ни е допаднал, но не носи характерния жълт цвят.

Розовото злато е едно от най-модерните в последните години. Специфичният розов оттенък се дължи на наличието на мед в сплавта. Колкото повече мед има, толкова по-розово е златото.

Зеленото злато също е доста популярно и от него се изработват златни бижута. То представлява чисто злато с примеси на сребро.

Смесването на златото с други метали се налага, за да се постигне по-дълготраен и по-удобен за обработване материал. За направата на различни ювелирни произведения е необходимо златото да не е прекалено меко, каквато е най-чистата проба злато – 24 карата, така че най-често бижутата са с проба 14 карата.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 Pin It Share 0 0 Flares ×